Másfélmillió lépés 32 év múlva

Javában fut a Magyar Televízión a Másfélmillió lépés Magyarországon – 32 év múlva című sorozat. A sorozat készítői Bayer Zsolt jobboldai újságíró és két operatőr. Ennyi. (Plusz egy vágó és egy narrátor az utómunkákhoz.) Ezt azért fontos az elején elmondani, mert ez a sorozat Rockenbauer Pál és csapata régi sorozatára referál. Abban azonban egy népes csapat, köztük geológus, néprajzkutató, növénytani doktor járta végig gyalog az Országos Kéktúra útvonalát és mutatta be a tájat, embereket: az Országot.

A bevezetőben Bayer Zsolt elmondja, hogy a mostani, új sorozat célja, hogy “megkíséreljük bemutatni, hogy mi minden változott ebben az országban 32 év alatt”.

Ezt kéretik mindenkinek az agyába vésni alaposan. A fórumok ugyanis tele vannak a sorozat fikázásával, a készítők máglyára kívánásával. Pedig a műsor pontosan az, amit Bayer elmond a bevezetőben. Megmutatja, mi változott 32 év alatt.

1. A dokumentumfilm 32 év múltán dokumentum köntöbsbe bújtatott véleménynyilvánítás

Ahelyett, hogy szakértők írnák a szöveget földrajzról, élővilágról, szociográfiáról, a mai kor hőse az olvasottságával és wikipeadiaval felszerelkezett egyszemélyes hadsereg az újságíró írja a narrációt. Így gazdaságosabb és ez a mai kor hívószava. Szegény, nem tehet róla, hogy évtizedekig véleményt mondott, így a műsor is tele van a Kazinczy, Stazi, Rákosi ócsárlásával. Figyelem! 32 év eltelt, ehhez bárkinek joga van! Mindezt közpénzen a köztévében, ehhez nem mindenkinek van lehetősége.

2. 32 év után nem kell a sorok közt olvasnunk

Annál inkább figyelni kell a profi média ferdítéseire. Amikor a narrátor arról beszél, hogy “ott, azon az úton jött be a megszálló orosz hadsereg”, akkor az épelméjű néző azonnal lesikálja róla a felesleget. Ott, azon az úton jött be mindenki, hiszen az az egy út vezet át a falun.

3. A modern korban nem túrázunk

Az hagyján, hogy mindenki a tévé és az internet előtt tesped, de még az országjáró dokumentaristák is. A Másfélmillió mai változatában nincs bakancsos, sátrat verő, pataknál kulacsot töltő stáb. Nehéz is lenne a steady-cam-mel a vállon végigjárni a Kéktúrát. A műsor fő szponzora ezért nem a Merrell, Milo és Deuter hanem a MOL, aki az országjáráshoz a benzint adta.

4. A modern kor moder kamerája

A modern korban HD a minőség és ezerszínű a kép. Csak épp a tájak bemutatása unalmas. “ha nem szédülnek még a történelmi nevektől” – mondja a narrátor. Nem, az információtól nem. A percenkénti három-négy oldalsvenktől azonban igen.

5. Nem eladunk, ajándékozunk

1986 körül tapasztalhatta meg a Bécsbe szabaduló magyar Gorenje-turista, hogy mi az, amikor ingyen adnak egy arcszeszt, borotvahabot, kölnit, dezodort és dísztáskát, csak a jelentéktelen szappant kell megvásárolni a teljes készlet árának kétszereséért. 2012-ben egy vállalkozó szponzorokat keres, hogy limitált példányszámban a Vizsolyi Biblia mását kinyomtassa. A szponzoroknak ajándékba adja a könyvet. A szponzoráció szerény 4000 euro. (Kivéve államelnökök, kormányfők, köztévés újságírók, mert nekik ingyen megy a tiszeletpéldány. Mindegy, úgyis a nép adója fizetni.) 32 év alatt tehát megtanultunk nem eladni, hanem pofátlan pénzért cserébe ingyen ajándékozni.

6. Egy gonosz van csupán, az előző rendszer

A sorozat első részéből megtudhatjuk, milyen szép az a felújított kastély, melyet régen a Gonosz, maga Rákosi Mátyás használt. Ma már a vállalkozóé. Aki vagy 30 éves és zseni, vagy idősebb, de akkor a gonosz, előző rendszerben lopott össze annyit magának, hogy a rendszerváltás után kastélyt vegyen és újítson fel. Mi ez, ha nem az elmúlt 32 év hiteles krónikája.

7. Az infotainment lényege

Míg a régi sorozatban a szakértők egymástól átvéve a stafétát mindenféle érdekességekkel traktálták a nézőt, addig most a történelem köré fókuszál a sorozat. “gazdag a történelmünk” – mondja a narráció egy helyütt. Azt nem teszi hozzá, hogy annyira, mint  mindenkié Európában. Valamint inkább szomorú az emberiségre nézve, hogy a történelem abból áll, hogy elveszik egymás vagyonát, birtokát,várát.

8. A történelmet a győztesek írják

A nem történelmet pedig a gazdagok. Valahol a Walt Disney cégnél kezdődött 30-40 éve. Mára már 18-20 éves kismamák hiszik azt, hogy a Notre Dame-i toronyőrnek, a Kis hableánynak happy end a vége. Agymosott százmilliók gondolják, hogy Micimackó, Bambi, Aladdin, Hófehérke Walt Disney mese. De nem csak a filmiparban zajlik ez. Zeneműveket lopnak, festményeket és fotókat másolnak, regényeket folytatnak, írnak át. Az, hogy elvették a Másfélmillió lépés Magyarországon sorozat címét és mostantól a Főtér sorozat felépítését, és mostantól ez a valami jelenti az országjárást. Ilyen a modern jogtulajdonlás.

Folytathatnám, de elfáradtam. Kérek még egyszer mindenkit. Nézze meg ezt a sorozatot, mert ha levedli magáról a köznép haragját, akkor nem kap mást, mint amit a bevezető ígért. Hatalmas sóhajtásokat és segélykiáltásokat az elszegényedő és elnéptelenedő magyar vidékért és egy átfogó képet arró, milyen a tévézés manapság minden rákfenéjével együtt.

Kategória: Entertainment, médija
Címke: , ,
Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

4 hozzászólás a(z) Másfélmillió lépés 32 év múlva bejegyzéshez

 1. Balázs szerint:

  A sorozat első részében illene pontosítani, hogy Kazinczy Ferenc fia, Lajos a 15. vértanú, és nem a 14., ahogy azt a filmben helytelenül mondják. Így elég pongyolának tűnik az ismeretterjesztés. A felvett helyszínek gyönyörűek, de nyomasztó a narráció és a zene alatta…Nem tudom mennyire érte el azt a célt, hogy a nézői felkerekedjenek, és meglátogassák ezeket a tájakat, de végső soron ez lenne az, amivel segíthetnének ezeknek a településeknek.

 2. darkplant szerint:

  Sok sikert és kitartást hozzá! Ma már kevesen mernek nekivágni. Én egy-egy részén (Balaton-felvidék, Dunakanyar, Aggtelek-Estramos) jártam és azóta csábít, hogy akár részletekben is de egyszer végigjárjam. Mármost a végigjárást lehet magunkért csinálni és lehet hivatalosan, pecsétekkel igazolva is. Már ha sikerül. Sok helyen ugyanis nincs pecsételés már. (Vagy van, de olyan emberre bízva, akinek van tisztes munkája is, nagy valószínűséggel nem találni otthon.) Erre a régi sorozatban esik utalás, de a legjobb a témában a 4-5 évvel ezelőtti Kossuth Rádiós riport volt. Az új sorozatban erre sem találtam utalást (persze, hogy nem, hiszen a túrázást mint olyat egyáltalán nem érintik. Továbbra is kérdem, hol léptek az új változat készítői akár százezer lépést is?) No mindegy, ha életem engedi, akkor biztosan megcsinálom a Kéket. Tesztnek jövő tavasszal egy 140 kilométeres másik túrát.

 3. Ábri Magdi szerint:

  Lehet,hogy sok benne az igazság,de…
  A geológia nem változott 32 év elteltével, remélem , hogy a növények sem.
  Viszont sok olyan történelmi eseményről hallhatunk, amiről mi (1960-ban születtem.) még
  nem tanultunk az iskolában.
  Már az eredeti sorozat után “felkerült a bakancslistámra” az Országos kéktúra!
  Most 32 év elteltével eljutottunk oda, hogy jövőre remélhetőleg el tudunk indulni.
  Ebben nagy segítség, és még egy kis plusz ez a sorozat.
  Nagyanyó

 4. Szajci szerint:

  nagyon jól összefoglaltad! Köszönet érte.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s