A rajongás pénzszerűsítése

Mindenki be volt sózva. Az egyetlen létező televízióadón a Csillagok Háborúja került bemutatásra. A fél ország lázban égett. Főként azok akik moziban csak a folytatást, a Birodalom visszavág című epizódot látták, de az első részt nem. Akkoriban így ment. Egy film országos bemutatója után pár hétig ment a mozik műsorán, aztán levették és soha többé nem láthattuk. Fürdőmozikban, vándor gépészeknél kötöttek ki a kópiák, de hivatalos Mokép műsoron nem szerepelt. Pedig nagyon szerettük a szériát. Csak épp nem volt alkalmunk akárhányszor átélnünk az élményt. Nem volt BluRay, DVD, de még VHS sem. Én a Csillagok Háborúját elsőként regény alakban fogyasztottam el és a Birodalom visszavág képkockái valamint a borítófestmény alapján képzeltem el a látványt. Majd jött a Fazekas Attila által rajzolt képregény-adaptáció. A rajzoló realista ábrázolásának köszönhetően többé-kevésbé már a kameraállásokat és a mimikát is tudtuk. De akkor is, az originál élmény a mozgókép volt, melyet aznap este a Magyar Televízió megadott számunkra. Igaz, nekünk csak szürke képcsöves készülékünk volt, de a Rajongó ezt fel sem vette. Ahogyan Fazekas fekete-fehér képregényét kiszíneztük, úgy az agyunk színesnek látta a Videoton képcső által sugárzott képet.
 
Nagyapámnak nem tetszett. Erre tisztán emlékszem. Az első perc robbanásai és lövöldözései nem nyerték el a szimpátiáját. Akkoriban ez nem érdekelt. Befogadtam az élményt és hetekig volt mesélnivalónk az iskolában. Ám másnap a suliban rá kellett jönnöm, nem vagyok elég nagy rajongó. Voltak, akik megtették, ami nekem nem jutott eszembe: felvették a film… hanganyagát magnószalagra. Képzeld el, Kedves Olvasóm. Nem volt videomagnó, nem volt technikai lehetőség arra, hogy rögzítsük az adást, ezért az igény fel sem merült. De a hang, az ott volt. Hordozható magnón hallgattuk a szünetben és irigyeltük azt, akiknek megvolt. El tudod képzelni, Ovasó, milyen fokú az az imádat, amikor egy nyamvadt magyar szinkront hallgatsz Polimer kazettáról és a lehunyt szemed mögé felidézed a filmet? Nem, nem tudod, mert ma itt van minden készen, gombnyomásra. Ezer tévécsatorna, DVD kölcsönzők és boltok, nomeg a határtalan letöltési része az internetnek. A kihelyezett kollektív könyv- hang- és filmtár. Ha kell egy film, megnyomod, kosárba rakod, letöltöd, whatever és berakod, elindítod, lejátszod. Ha nem tetszik beletekersz, átugrod, kiveszed, megállítod. Akkor nem volt más mód az újraélésre, csak a hangsáv hallgatása és mellette a képregény lapozgatása, vagy a magainokból összegyűjtött Mark Hamill, Harrison Ford és Carrie Fisher képek nézegetése.
 
Később már megjelentek a videomagnók. Bekerült néhány agyonmásolt kópia. Az igazi Rajongó pedig levette a német szinkronra rámondott magyar hangot és a tévé tetejére tett magnóról játszotta le a képhez az igazi magyar szinkront. Néha utána kellett állítani. Aztán megjelent magyarul VHS kazettán a trilógia és a Rajongó, mint én, megvette. És határtalan örömet érzett. Aztán Lucas megőrült. Újravágta, digitzalizálta és kiegészítette a trilógiát és az orrom elé tette, vegyem meg újra. A felújított változathoz új szinkron is dukált, amelyet a Rajongók zokon vettek. Még nagyobb döbbenet volt, amikor a technika fejlődött, megjelent a DVD formátum és természetesen a trilógia is. Nesze, ha Igazi Rajongó vagy, vedd meg újra. Aztán a "rajongók kérésének eleget téve" megjelent ismét, ezúttal az eredeti változatban (Theatrical cut). Vedd meg ezt is! És a világ ismét fordult. Új trilógia (előzmények), BluRay és újabb-újabb változatok. Vedd meg újra! Vedd meg újra!
 
Néha, szeretném, ha nem lenne Internet. Nem lenne képrögzítés. Nem lenne ezer tévéadó és nem lenne multiplex… Akkor persze nem lenne Film+ adó, melyen épp most megy a Csillagok Háborúja.* 🙂
 
*Kekeceknek az Új remény.
Kategória: Szórakozás | Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

Hozzászólás